Scrisori de dragoste celebre: De la Napoleon Bonaparte pentru Josephine

Decembrie 1795, Paris

Ma trezesc cu mintea umpluta de ganduri pentru tine. Portretul tau si dupa amiaza intoxicanta ce am petrecut-o ieri impreuna mi-au lasat simturile ametite. Dulce, incomparabila Josephine, ce efect ciudat ai asupra inimii mele! Esti suparata? Te simt eu oare trista? Esti ingrijorata?… Sufletul meu suspina cu tristete, si nu va putea exista odihna pentru iubitul tau, dar inca mai exista adunat acolo ceva pentru mine cand urmandu-mi dorintele profunde ce ma coplesesc, beau de pe buzele tale, din inima ta, o dragoste ce ma arde ca focul. Ah! Noaptea trecuta am realizat cu adevarat cat de falsa este imaginea ce mi-o dezvaluie portretul tau. Vei pleca la pranz; te voi vedea in trei ore. Pana atunci, mio dolce amor, o mie de saruturi; dar nu-mi da nici unul inapoi caci imi incing sangele ca focul…
Pe langa faptul ca era un militar stralucit si un conducator de temut, Napoleon Bonaparte (1763 – 1821) a fost un foarte prolific scriitor de scrisori de dragoste. Se spune ca a scris mai bine de 75.000 de scrisori de-a lungul vietii sale, si multe dintre ele pentru frumoasa sa sotie Josephine, atat inainte cat si in timpul marajului lor. Aceasta scrisoare de dragoste scrisa cu putin timp inainte de casatoria lor din 1796 dezvaluie o surprinzatoare tandrete si pasiune din partea viitorului imparat.

Primavara, 1797 Pentru Josephine Nu te mai iubesc, din contra, te detest. Esti o rea, chiar pervesa si stupida, un fel de Cenusereasa. Nu mi-ai scris deloc, tu nu-ti iubesti sotul cu adevarat; cunosti prea bine bucuria pe care scrisorile tale de dragoste i-o aduc si totusi nu te obosesti sa-i scrii macar cateva randuri asternute intr-un sfert de ceas. Ce faci atunci tu toata ziua Doamna? Ce problema e atat de vitala incat te impiedica sa gasesti timpul pentru ai scrie sotului tau credincios? Ce afectiune sufoca si inlatura iubirea, tandretea si dragostea constanta pe care mi le-ai promis mie? Cine poate fi acest nemaipomenit nou iubit care-ti rapeste tot timpul, care-ti stapaneste toate zilele si te impiedica sa-ti oferi toata devotiunea si atentia sotului tau?
Ai grija Josephine; in cea mai linistita noapte usile se vor sparge si acolo voi aparea eu. Intradevar, sunt ingrijorat, iubita mea, pentru ca n-am nici o veste de la tine, scrie-mi imediat o scrisoare de dragoste de patru pagini umplute cu acele cuvinte delicioase care-mi umplu inima de emotie si fericire. Sper sa te strang in brate curand, cand am sa te acopar cu un million de sarutari, arzatoare ca soarele ecuatorial.

Napoleon Bonaparte s-a nascut in insula Corsica. A devenit un ofiter in armata in 1785 si dupa ascensiune rapida a fost promovat ca comandat al armatei tereste in 1795. Dupa o lovitura de stat in 1799, Napoleon devine prim consul iar in 1804 imparat. Intre 1804 si 1810 isi va extinde si consolida un imperiu european. In 1814, urmand infrangerii din Rusia, Napoleon va abdica si va fi exilat pe insula Elba. In 1815 revine la putere dar va fi invins din nou in batalia de la Waterloo si exilat pe insula Sf. Elena unde va muri in 1821.

3 Responses to “Scrisori de dragoste celebre: De la Napoleon Bonaparte pentru Josephine”

  1. … frumos…dar nu prea frumos…cum adica o detesta?

  2. frumos da intr-adevar dar , chiar cum adik o detesta?:(

  3. nu o detesta pe ea ca persoana, detesta doar faptul ca nu’i scrie inapoi…:P

Leave a Reply