Scrisori de dragoste celebre: De la Victor Hugo pentru Adele Foucher

Pentru Adele Foucher

Iubita mea, Cand doua suflete, care se doresc unul pe celalalt, oricat de departe se aflau unul de celalalt se gasesc in sfarsit… o unire puternica si pura la fel ca sufletul insasi… incepe pe pamant si continua pentru totdeauna in ceruri. Aceasta unire este dragostea, dragostea adevarata… o religie, a carei credinta este cel iubit, a carei viata se naste din devotiune si pasiune, si pentru care cele mai mari sacrificii sunt cele mai dulcii delicii.
Asta este dragostea ce tu mi-o inspiri… Sufletul tau e capabil sa iubeasca cu puritatea si pasiunea ingerilor; dar poate el trebuie sa iubeasca numai un alt inger, gand care ma cutremura cu deznadejde.
Al tau pentru totdeauna
Victor Hugo (1821)

Revolutia franceza a fost descrisa intr-un mod dramatic si memorabil in opereleliterare ale lui Victor Hugo (1802 – 1885). Aceste opere sunt Mizerabilii, Cocosatul de la Notre –Dame a memorializat pentru totdeauna mizeria si suferinta clasei de jos din acele timpuri. Adele a crescut impreuna cu Victor Hugo si la varsta de 17 ani, Hugo s-a indragostit nebuneste de ea.

15 martie 1822, vineri dupa amiaza
Dupa cele doua amiezi minunate petrecute ieri si alaltaieri, cu siguranta nu voi iesii afara deseara, ci voi sta acasa ca sa-ti compun scrisori de dragoste. Totusi, iubita mea Adele, adorabila si adorata Adele, exista ceva ce nu ti-am spus eu inca? O, Doamne! De doua zile ma intreb neicetat daca asemenea fericire nu e cumva un vis? Imi pare ca ceea ce simt nu e pamantesc. Inca nu pot sa cuprind cu mintea si inima acest paradis vesnic senin.
Tu nu stii inca, Adele, prin ce-am trecut eu. Doar oare chiar si eu inteleg cu adevarat? Pentru ca am fost slab si eu imi imaginam ca sunt calm; pentru ca ma pregateam pentru toate indoielile disperarii si eu imi imaginam ca sunt curajos si resemnat; Ah! Lasa-ma sa ma arunc cu umilinta la picioarele tale, tie care esti atat de mareata, atat de tandra si puternica! M-am gandit ca cea mai mare dovada a devotiunii este sacrificiul vietii mele; dar tu, generoasa mea iubita, erai gata sa sacrifici pentru mine odihna ta vesnica… Tu ai fost privilegiata cu toate darurile naturii, tu ai atat stapanirea de sine cat si lacrimile. Oh! Adele, sa nu confuzi aceste cuvinte cu pasiunea oarba, pasiunea mea pentru tine a durat toata viata si creste cu fiecare zi. Tot sufletul meu iti apartine. Daca toata existenta mea nu ti-ar fi fost dedicata tie, armonia fiintei mele s-ar fi pierdut si probabil ca as fii murit – moartea ar fi fost inevitabila.
Acestea erau gandurile mele Adele, cand scrisoarea de dragoste care urma sa-mi aduca disperarea sau speranta a sosit. Daca ma iubesti tu stii cat de mare a fost fericirea mea. Ce stiu si eu ca tu ai simtit, nu-ti voi descrie aici.
Scumpa mea Adele, de ce nu exista alt cuvant pentru aceasta traire minunata inafara de bucurie? Este oare pentru ca nu poate exista un cuvant cu suficienta forta pentru a putea exprima o asemenea fericire?
Oh, acum esti a mea! In sfarsit esti a mea! Curand, in cateva luni poate, ingerul meu va dormii in bratele mele, se va trezii in bratele mele, va traii in bratele mele. Gandurile tale din orice clipa, tot trupul tau, vor fi pentru mine. Toate gandurile mele, toate clipele mele, tot trupul meu vor fi ale tale. Scumpa mea Adele!
Adio ingerul meu, ingerul meu iubit! Adio! Iti voi saruta parul si voi merge la culcare. Inca sunt departe de tine, dar te pot visa. Curand imi vei fi alaturi. Adio; iarta deliriul sotului tau care te imbratiseaza si te adora cat pentru doua vieti.

Timp de trei ani Victor Hugo si Adele Foucher si-au trimis scrisori de dragoste secrete. Scrisoarea de mai sus a fost scrisa la putin timp dupa ce lui Victor Hugo i-a fost promisa o pensie din partea lui Ludovic al VIII-lea ca rasplata pentru loialitatea sa. Pensia le-a permis celor doi sa se casatoreasca. Casatoria lor a durat pana la moartea Adelei in 1868.

31 decembrie 1851
Ai fost minunata, draga mea Juliette, de-a lungul tuturor acestor zile intunecate si violente. Daca am avut nevoie de dragoste tu mi-ai adus-o, binecuvanta-ta sa fii! Cand, in locutile mele ascunse dar mereu periculoase, dupa o noapte de asteptare, auzeam cheile usii mele tremurand in mainile tale, disperarea si intunericul dispareau din jurul meu – ceea ce intra in camera mea era lumina insasi. Nu trebuie sa uitam niciodata acele teribile dar atat de dulci ore cand tu erai in bratele mele intre pauzele dintre lupte. Sa ne amintim toate trairile noastre din camera mica si intunecata, cuierele vechi, cele doua scaune, una langa alta, mancarea ce am mancat-o pe coltul mesei, puiul rece pe care l-ai adus tu, conversatia noastra dulce, ingrijorarea si nelinistea ta, devotiunea ta. Ai fost surprinsa sa ma gasesti calm si senin. Stii tu de unde vin calmul si seninatatea? De la tine…

One Response to “Scrisori de dragoste celebre: De la Victor Hugo pentru Adele Foucher”

  1. Super! Foarte fain site-ul, in special ideea de a pune scrisori de dragoste de la oameni celebri catre iubitele lor http://www.finete-te-salut.ro/despre_relatii/

Leave a Reply